hrach zluty zeleny

Jezte luštěniny, podpoříte zdraví naších polí

Naši předci na svých polích moudře střídali plodiny tak, aby z toho měli sami co největší užitek, ale pamatovali i na zdraví půdy do budoucnosti. V péči o půdu má pravidelné zařazování sadby luštěnin velkou důležitost. Kromě obohacení stravy člověka a zvířat, tvoří pěstování hrachu důležité nenahraditelné přírodní hnojivo pro regeneraci a správný režim v půdě. Tím jak klesá spotřeba luštěnin v naší republice, klesá i množství luštěnin, které se vypěstují na našich polích. V současné době se již v ČR nepěstuje čočka a fazole.

 

 

 

 

Jezte luštěniny správně připravené a pochutnáte si

Mnoho lidí má luštěniny a hrách spojeny s představou jídla, které není chutné, člověka po něm bolí břicho a má nadýmání, (třeba taková hrachová kaše.) Přitom to nemusí být pravda. Luštěninové jídlo může byt chutné a dobře stravitelné.

Stravitelnost luštěnin je výrazně vyšší, pokud je před vařením namočíme, nejlépe přes noc, odslupkujeme a vylejeme vodu v níž byly luštěniny namočené. Jejich stravitelnost také zvyšuje, když je povaříme s kořením, jako je bobkový list , Mahá koření, tymián oregano saturejka , bazalka apod. Důležité je podávat luštěninová jídla se zeleninou, nikoli s potravinami, které také obsahují hodně bílkovin, jako je vejce a nebo uzenina, což bývalo zvykem. Ve snaze doplnit bílkovinu luštěnin, která byla považována za neplnohodnotnou. Tak se luštěninová jídla stávala hůře stravitelná. Přitom bílkovina luštěnin v kombinaci s obilovinami má parametry ideální bílkoviny. Je potřeba kombinovat luštěninové jídlo tak, aby bylo dobře stravitelné, a o to se zelenina postará.

Jezte luštěniny a budete hubnout

Zaujala mne práce Kanadských odborníků, která sledovala skupinu 23 mužů a žen s nadváhou, kteří jedli 28 dní stravu doplněnou hrachovou moukou a dalších 28 dní konzumovali místo hrachové mouky pšeničnou bílou mouku. Jedním z výsledků této studie bylo zmenšení tukového polštáře kolem břicha žen po 28 dnech konzumace jídel s hrachovou moukou.

Hrách je velmi hodnotná potravina, která mimo výsokého obsahu hrubé vlákniny, obsahuje i antioxidanty a je zdrojem zinku, hořčíku a železa. Také má nízký glykemický index. Pro vysvětlení, glykemický index vyjadřuje, jak rychle se sacharidy v potravě přemění na glukózu v krvi. Při krátkém a intenzivním sportovním výkonu se doporučují potraviny s vysokým glykemickým indexem a naopak pro každodenní stravování se doporučují jídla s nízkým glykemickým indexem. Laicky řečeno jídla s nízkým glykemickým indexem jsou taková jídla, která v člověku vyvolávají pocit delší doby nasycení. To znamená, že člověk má hlad až za delší dobu. Kontrolovaná glykémie ve stavě je dnes osvědčený způsob, jak se vyhnout nadváze nebo jí účinně redukovat. Tyto vlastnosti luštěnin ocení také diabetici.

Luštěniny jako prevence proti civilizačním chorobám

Luštěniny obsahují vysoké procento vlákniny a spolu s celozrnnými obilovinami jsou jedinným zdrojem hrubé vlákniny. Kozumace luštěnin a celozrnných obilovin je proto klíčem k dobrému stavu zažívacího traktu, zvláště tlustého střeva a konečníku. Česká republika drží neradostný primát v počtu úmrtí na jejich rakovinu. Významnou příčinou tohoto alarmujícího stavu je skutečnost, že v průměru konzumujeme 10 - 15 g vlákniny za den, přičemž doporučeno je konzumovat jí denně 20 - 30 g.

Je tedy zřejmá nutnost zvýšit konzumaci luštěnin a celozrnných obilovin. Lepší představu o jejich denní potřebě nám udělá stanovisko amerického ministerstva zemědělství, které doporučuje půl šálku (50 g) luštěnin na osobu a den, což představuje 18 kg na osobu a rok.

Příkladem jak častěji a jednoduše zařazovat luštěniny do jídelníčku je i výrobek Hraška, což je lahodná hrachová směs na zahušťování a obalování. Když budete zahušťovat hrachovou moukou, získáte krémově hladké polévky, omáčky a šťávy. Stačí 20 minut povařit a máte zaručenou i dobrou stravitelnost a chutnost pokrmu. Nemusíte ani bojovat s předsudky, že zařazení luštěnin do jídelníčku může být problematické. Vaříte, jak jste zvyklí, používáte stejné koření, ale výsledek je výrazně jiný nejen pro vaše chuťové buňky, ale především pro výživu vašeho těla. Výrobek Hraška v sobě spojuje požadavek vysoké výživné hodnoty a vysoké chutnosti, přičemž jsou respektovány chuťové návyky strávníků. Můžeme servírovat lahodné krémové omáčky a polévky vynikající chuti, které jsou zdravější variantou těchto jídel.

Luštěniny jako jídlo pro vzácné hosty

Ti, kteří mají rádi smažená obalovaná jídla, určitě ocení zdravější variantu klasického trojobalu a to obalování v směsi Hraška – těstíčko, které šetří čas a chutná. Místo zdlouhavého obalování v klasickém trojobalu stačí kroužek cibule namočit do těstíčka z směsi Hraška a osmažit. V rodinách, kde se sváteční nedělní oběd neobejde bez tradičních vepřových řízků, se na talíři může objevit vedle vepřového řízku i kousky osmaženézeleniny. Kromě brokolice doporučuji vyzkoušet i hranolky mrkve, celeru anebo žampiony. Do svého jídelníčku tak dostanete tolik potřebnou vlákninu v přirozené formě a co navíc? Vy si pochutnáte a nebudete muset nikoho přesvědčovat ke zdravé výživě. Je to první krok na cestě. Mnoho lidí může připustit myšlenku, že to co je zdravé, může být i dobré.

Víme, že absolutní dokonalost je vždy problematická. Proto i smažená zelenina obalená v směsi Hraška může výrazně obohatit jídelníček člověka, který nekonzumuje dostatek luštěnin a zeleniny.

Zelenina obalená v Hrašce je unikátní řešení, jak spojit dohromady to, co je chutné s tím co je nezbytné pro naše tělo. Jen málokdo odolá zelenině obalené v směsi Hraška. Chutná i dospívajícím, kteří mají často velmi problematické stravovací návyky, které nelze vždy vyhodnotit jako zdraví prospěšné. A je velmi nesnadné tuto orientaci změnit. Nároky na chutnost zdravějších jídel neustále rostou, ale v každodenním životě je těžké je naplnit.

Potřebujeme-li nahradit vajíčko při přípravě palačinek, muffin či koláčů použijeme směs Hraška Vanilka, 

1 vejce = 20 g Hrašky (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.

Hraška Vanilka zvyšuje výživovou hodnotu moučníků, zlepšuje soudržnost těst a usnadňuje jejich zpracování. Tím umožňuje snížení množství vajec anebo jejich úplné vynechání. Tyto vlastnosti zvlášť oceníme při používání bezlepkové a celozrnné mouky.

Dobrou chuť vám přeje Ing. Eliška Škvařilová

 

autorka-modreIng. Eliška Škvařilová

je absolventka VUT. Jejím koníčkem je waldorfská pedagogika a vzdělávání v oblasti zdravé výživy. 

Je spoluautorka a lektorka rekvalifikačního kurzu pro obor kuchař - prodavač se zaměřením na lakto-ovo-vegetariánskou stravu. Přednášky a kurzy pořádá spolu se svým manželem již od roku 1984.

Je autorkou několika kuchařek a norem bezmasých jídel pro mateřské školy, v nichž se promítá její pedagogický přístup, který pomáhá začátečníkům orientovat se v problematice zdravé výživy a dělat první kroky na cestě ke zdravému životnímu stylu.

Kategorie: Výživa

TOPlist

Dobrý den