Náhrada vajec Hraškou
Obecný návod
Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
Dávkování
1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).
Vlastnosti
V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti. Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.
Použití
Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.
Hrašku Na zahušťování používáme místo vajec při přípravě:
Pro provaření či upečení získá Hraška Na zahušťování jemnou neutrální chuť, tudíž ji můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí používat vajíčko resp. bílou mouku a vajíčko.
- slaného pečiva
- knedlíků jak kynutých tak i bramborových
- těstovin
- noků a halušek
- zavářky do polévek
- slaných palačinek a lívanců
- placek a karbanátků nebo sekané
- bešamelu
- veganského sýru
Bešamel z Hrašky a jeho využití
Při přípravě jídel typu míchaná vajíčka, lečo, květákový mozeček, slané nákypy a zapékaná jídla z Hrašky uvaříme bešamelovou omáčku.
Pro 5 osob smícháme 100 g Hrašky a 600 ml vody a necháme 20 minut projít varem. Bešamelovou omáčku smícháme se zapékaným pokrmem a dáme zapéct do trouby anebo přidáme do špenátu či leča namísto vajíček.
OBALOVÁNÍ - Náhrada vajec Hraškou na obalování
Tento výrobek je oproti Hrašce na zahušťování ochucen česnekem a chilli kořením. Je používán především jako lahodné těstíčko na obalování, které šetří čas a skvěle chutná. Obalením řízků (zeleninové, sýrové, houbové aj.) v Hrašce zdravě nahrazujeme nejen vejce, ale i celý trojobal (bílá mouka, vejce, strouhanka).
Pro 4 osoby smícháme 100 g Hrašky a 200 ml vody nebo mléka. Jakékoli řízky, brokolici, květák, žampiony aj. obalíme nejprve v suché směsi Hrašky a pak namáčíme v těstíčku. Klademe do horkého tuku a osmažíme
Obalený řízek by měl mít zlatavou barvu a lahodnou chuť. Pokud je nahořklý a chutná po hrachu, není těstíčko dobře prosmažené.
Tipy k obalování
- Vyzkoušejte cibulové kroužky nebo nepředvařen celerov hranolky obalené v Hrašce.
- Pokud budete v Hrašce obalovat sýr, doporučujeme ho po naporcování dát do mrazáku a obalovat až po zamrazení. Obalujeme nejprve v suché směsi a pak v těstíčku z Hrašky. Vkládáme do horkého tuku a osmažíme z obou stran. Sýr díky tomu při smažení nevyteče.
- Hraškou na obalování můžeme nahradit vajíčka při přípravě bramboráků, sekané či karbanátků. Stačí odměřené množství Hrašky vmíchat do pokrmu a není nutné použít ani strouhanku.
Hrašku Vanilka uplatníme jako náhradu vajíček při přípravě:
Je lahodná hrachová směs sloužící k náhradě vajíček ve sladkých těstech. Hraška Vanilka obsahuje 0,5 % pravé vanilky a neobsahuje žádný cukr či jiné sladidlo.
- cheesecaků a dortů
- krémů
- pečených korpusů
- palačinek a lívanců
- kynutých knedlíků a koláčů
- nejrůznějších moučníků, perníků a cukroví
- na přípravu obalovaného ovoce v těstíčku
Příprava těstíčka z Hrašky Vanilka
100 g Hrašky Vanilka smícháme s 200 ml mléka či vody. Jablka, ananas, banány aj. nakrájíme na kousky a nejprve obalíme v suché směsi z Hrašky Vanilka a pak v těstíčku. Klademe do horkého tuku a osmažíme z obou stran
Zapékání a příprava nákypů a žemlovek
Při zapékání uvaříme Hrašku Vanilka pro lepší stravitelnost na bešamelovou omáčku.Příprava omáčky pro 5 osob: 100 g Hrašky Vanilka povaříme 20 minut s 600 ml vody či mléka. Po uvaření smícháme omáčku se zapékaným pokrmem a dáme péci do trouby
Tip k zapékání
Provařením Hrašky Vanilka předem se vyhneme riziku, že při krátkém zapečení zůstane syrová. Chuť pokrmu bude lahodná, nikoli nahořklá s chutí po hrachu.
Skladování Hrašky
Hraška se skladuje stejně jako každá jiná mouka na suchém místě. Záruční doba je jeden rok.