Obecný návod

Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.

Dávkování

1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).

Vlastnosti

V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.

Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti. Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.

Použití

Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.

Hrašku Na zahušťování používáme místo vajec při přípravě:

Pro provaření či upečení získá Hraška Na zahušťování jemnou neutrální chuť, tudíž ji můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí používat vajíčko resp. bílou mouku a vajíčko.

  • slaného pečiva
  • knedlíků jak kynutých tak i bramborových
  • těstovin
  • noků a halušek
  • zavářky do polévek
  • slaných palačinek a lívanců
  • placek a karbanátků nebo sekané
  • bešamelu
  • veganského sýru

Bešamel z Hrašky a jeho využití

Při přípravě jídel typu míchaná vajíčka, lečo, květákový mozeček, slané nákypy a zapékaná jídla z Hrašky uvaříme bešamelovou omáčku.

Pro 5 osob smícháme 100 g Hrašky a 600 ml vody a necháme 20 minut projít varem. Bešamelovou omáčku smícháme se zapékaným pokrmem a dáme zapéct do trouby anebo přidáme do špenátu či leča namísto vajíček.

OBALOVÁNÍ - Náhrada vajec Hraškou na obalování

Tento výrobek je oproti Hrašce na zahušťování ochucen česnekem a chilli kořením. Je používán především jako lahodné těstíčko na obalování, které šetří čas a skvěle chutná. Obalením řízků (zeleninové, sýrové, houbové aj.) v Hrašce zdravě nahrazujeme nejen vejce, ale i celý trojobal (bílá mouka, vejce, strouhanka).

Pro 4 osoby smícháme 100 g Hrašky a 200 ml vody nebo mléka. Jakékoli řízky, brokolici, květák, žampiony aj. obalíme nejprve v suché směsi Hrašky a pak namáčíme v těstíčku. Klademe do horkého tuku a osmažíme

Obalený řízek by měl mít zlatavou barvu a lahodnou chuť. Pokud je nahořklý a chutná po hrachu, není těstíčko dobře prosmažené.

Tipy k obalování 

  • Vyzkoušejte cibulové kroužky nebo nepředvařen celerov hranolky obalené v Hrašce. 
  • Pokud budete v Hrašce obalovat sýr, doporučujeme ho po naporcování dát do mrazáku a obalovat až po zamrazení. Obalujeme nejprve v suché směsi a pak v těstíčku z Hrašky.  Vkládáme do horkého tuku a osmažíme z obou stran. Sýr díky tomu při smažení nevyteče.
  • Hraškou na obalování můžeme nahradit vajíčka při přípravě bramboráků, sekané či karbanátků. Stačí odměřené množství Hrašky vmíchat do pokrmu a není nutné použít ani strouhanku. 

Hrašku Vanilka uplatníme jako náhradu vajíček při přípravě:

Je lahodná hrachová směs sloužící k náhradě vajíček ve sladkých těstech. Hraška Vanilka obsahuje 0,5 % pravé vanilky a neobsahuje žádný cukr či jiné sladidlo.

  • cheesecaků a dortů
  • krémů
  • pečených korpusů
  • palačinek a lívanců
  • kynutých knedlíků a koláčů
  • nejrůznějších moučníků, perníků a cukroví
  • na přípravu obalovaného ovoce v těstíčku 

Příprava těstíčka z Hrašky Vanilka

100 g Hrašky Vanilka smícháme s 200 ml mléka či vody. Jablka, ananas, banány aj. nakrájíme na kousky a nejprve obalíme v suché směsi z Hrašky Vanilka a pak v těstíčku. Klademe do horkého tuku a osmažíme z obou stran

Zapékání a příprava nákypů a žemlovek 

Při zapékání uvaříme Hrašku Vanilka pro lepší stravitelnost na bešamelovou omáčku.Příprava omáčky pro 5 osob: 100 g Hrašky Vanilka povaříme 20 minut s 600 ml vody či mléka. Po uvaření smícháme omáčku se zapékaným pokrmem a dáme péci do trouby

Tip k zapékání

Provařením Hrašky Vanilka předem se vyhneme riziku, že při krátkém zapečení zůstane syrová. Chuť pokrmu bude lahodná, nikoli nahořklá s chutí po hrachu.

Skladování Hrašky

Hraška se skladuje stejně jako každá jiná mouka na suchém místě. Záruční doba je jeden rok.