Boršč je nejoblíbenější ruská polévka a připravuje se na vícero způsobů. Boršč zahuštěný Hraškou je výživná přesnídávková polévka. Maso v polévce můžeme nahradit Klaso klobásou nebo uzeným tofu nakrájeným na kostičky.
Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1500 ml |
Hraška | 30 g |
Mrkev | 30 g |
Petržel | 30 g |
Mrkev | 30 g |
Cibule | 30 g |
Rajčata | 50 g |
Zelí hlávkové | 40 g |
Brambory | 1 malá (50 g) |
Červená řepa | 1 čajová lžička |
Plátek citrónu (chemicky neošetřený) | 1 plátek |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Smetana / Smetana sójová | 100 ml |
Ceria / Klaso klobása / Tofu uzené | 150 g |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička |
Nové koření | 3 kuličky |
Bobkový list | 3 kuličky |
Paprika sladká | 1/4 čajové lžičky |
Sůl |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), zelí a rajčata. Přidáme MAHÁ koření, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou (vývarem). Přidáme nové koření, bobkový list, sladkou papriku, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Mezitím zvlášť uvaříme červenou řepu, oloupeme ji a nakrájíme na nudličky.
Když je boršč uvařený, vložíme do něho připravenou řepu, vmícháme smetanu a polévku necháme přejít varem.
Chceme-li mít polévku vydatnější, vložíme do každé porce polévky nakrájenou a na oleji osmahnutou Klaso klobásu anebo uzené tofu.
Podáváme
Polévku podáváme s petrželovou natí.
Poznámka
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.