Bramboračka má stálé místo na našem stole. Je snadná na přípravu a přitom výživná. Obzvláště když jí můžeme vylepšit čerstvě nasbíranými houbami nebo místo jíšky z bílé mouky použijeme na zahuštění HRAŠKU.
Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1400 ml |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Brambory | 350 g |
Celer | 20 g |
Petržel | 20 g |
Mrkev | 25 g |
Kapusta | 25 g |
Cibule | 1 malá (50 g) |
Česnek | 1 stroužek (5 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Hraška na zahušťování | 30 g |
Majoránka | |
Petrželová nať | 5 g |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a 1/2 třeného česneku. Přidáme MAHÁ koření, jemně krájenou kořenovou zeleninu a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme 2/2 třeného česneku, majoránku a ozdobíme petrželovou naťí.
Poznámka
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.