Čočková polévka zahuštěná Hraškou

 

 Čočková polévka podle pravdivých zvyklostí nosí penízky, ale hlavně v zimě pěkně zahřeje a velmi si na ní pochutnáte!

Název surovinyMnožství
Voda / Zeleninový vývar1250 ml
Čočka150 g
Hraška
60 g
Olej3 lžíce (30 g)
Cibule1 střední (100 g)
Celer50 g
Mrkev50 g
Petržel50 g
Česnek1 stroužek (5 g)
Sůl5 g
MAHÁ koření1 čajová lžička (5 g)
Majoránka 
Bobkový list1 ks
Nové koření2 ks

 

Postup pro přípravu 

Čočku přebereme a namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a čočku dáme do čisté vody vařit spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Vývar z čočky použijeme na přípravu polévky.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, muškátový květ, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme uvařenou čočku, osolíme a polévku dochutíme třeným 2/2 třeného česneku a majoránkou.

Poznámka

Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00