Hráškový krém z HRAŠKY

 Tato polévka je velmi rychlá, výživná a sytivá. Zvyšujeme podíl luštěnin ve svém jídelníčku (mělo by se jíst 20 kg na osobu a rok , ale podle statistiky se jí pouze 1 kg na osobu a rok) a navíc úprava Hrašky nenadýmá.

Název surovinyMnožství
Voda / Vývar1500 ml
Hraška50 g
Cibule1 malá (50 g)
Česnek2 stroužky (10 g)
Olej3 lžíce (30 g)
MAHÁ koření1 čajová lžička (5 g)
Majorána 
Sůl 

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Ke konci varu přidáme majoránku a 2/2 třeného česneku. Dle potřeby osolíme.

Podáváme

Je to smetanově nahoustlá výživná polévka. Jako vložku vkládáme na kostičky nakrájenou a osmahnutou housku nebo chléb.

Poznámka

Polévku též můžeme vylepšit jogurtem nebo smetanou, ale není to nutné.
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00