Papriková pomazánka z HRAŠKY

Papriková pomazánka z HRAŠKY je skvělá pochoutka, na přípravu využijte čerstvé papriky ze zahrádky. HRAŠKA skvěle zasytí díky obsahu bílkovin a zvedne výživovou hodnotu celého jídla mimo jiné díky vláknině!

 

Název surovinyMnožství
        HRAŠKOVÉ MÁSLO 
HRAŠKA50 g
Voda300 ml
Olej50 g
MAHÁ koření1/2 čajové lžičky
Sůl 
        OCHUCENÍ POMAZÁNKY 
Paprika čerstvá1 papriky (100 g)
Cibule1 malá (40 g)
Nakládaný okurek25 g
Hořčice10 g
Paprika sladká1/2 čajové lžičky
Šalvěj 
Petrželová nať5 g
Sůl 

 

Příprava HRAŠKOVÉHO másla 

MAHÁ koření krátce orestujeme na oleji, přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Necháme vychladnout.
Po vychladnutí vyšleháme na hladký krém.

Ochucení pomazánky

Papriku, nakládané okurky, cibuli, petrželovou nať nakrájíme nadrobno a spolu s hořčicí vmícháme do vyšlehaného HRAŠKOVÉHO másla.
Nakonec pomazánku dochutíme šalvějí.
Podle potřeby dosolíme. 

Způsob podávání

Pomazánka z HRAŠKOVÉHO másla je velmi lahodná a výživná. Není nutné přidávat další tuk. Velmi jemného ochucení dosáhneme pomocí čerstvého kopru, libečku, petrželky apod.

Poznámka

HRAŠKU je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v HRAŠKOVÉM másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. HRAŠKU je důležité v jídle dobře provařit minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Pomazánky můžeme nutričně obohatit přidáním jemně mletého lněného semínka či jiného semínka.
Pomazánky vaříme v poměru 1:6 (100 g HRAŠKY : 600 ml vody). HRAŠKU můžeme vařit i v poměru 1:5, zejména vaříme-li větší množství pomazánky a nevyvaříme tolik vody.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Alergeny

MAHÁ koření (hořčičné semínko).

 

 

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00