Vanilkový cheesecake z HRAŠKY s jablky, skořicí a griliášem

Lehký cheesecake z Hrašky Vanilka s jablky a skořicí je ideání párty, nebo jenom tak.

Název surovinyMnožství
NA KRÉM 
HRAŠKA Vanilka150 g
Mléko / Mléko sojové900 ml
Olej slunečnicový/Kokosový tuk/Máslo150 ml
Cukr / Cukr třtinový150 g
Citronová šťáva z jednoho citronu80 ml
Jablka300 g
Skořice1 č.lžička  (6 g)
NA KORPUS 
Sušené švestky100 g
Mandle 100 g
NA GRILIÁŠ 
Cukr / Cukr třtinový100 g
Mandle 100 g

 

Příprava korpusu

Na přípravu korpusu můžeme použít jakékoli sušené ovoce, ořšky či semínka. Kupované sušené ovoce není-li v bio kvalitě je dobré spařit horkou vodou a krátce namočít. Nejprve rozmixujeme oříšky či semínky najemno, pak přidáme scezemé ovoce a rovněž rozmixujeme. Vše smícháme. Je-li pasta příliš hiustá přidáme lžíci marmelády, medu či citronové šťávy, tak aby se s ní dobře pracovalo. Směs rovnoměrně vytlačíme na dno a po okrajích dortové formy o průměru 26 cm. Tento korpus je velmi chutný a rychlý na přípravu a je přirozeně bezlepkový.

Příprava krému

HRAŠKU Vanilka důkladně promícháme s mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Pět minut před koncem varu přidáme jablka nakrájená na kostky o velikosti 1 cm, skořici, cukr, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Dobře promícháme a povaříme. Krém je dobře uvařený, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Ještě horký krém vlijeme na korpus, posypeme griliášem a necháme vychladnout.

Příprava griliáše

Mandle, oříšky či semínka opražíme nasucho v pánvi anebo v troubě. Cukr nasypeme do pánve, podlijeme nepatrně vodou a vaříme, až se voda vyvaří a cukr začne hnědnout. Nemícháme, ale hlídáme, aby se cukr nespálil. Když cukr začne karamelizovat, odstavíme hrnec z plotny a vsypeme připravené oříšky. Promícháme a směs nalijeme na předem připravený lehce tukem vytřený plech. Směs necháme vychlednout a pak nadrtíme na na griliáš.

Varianta korpusu

Suroviny: 70 g másla, 70 g sušenek, 70 g mletých ořechů (kokosu, slunečnicových semínek).

Poznámka

HRAŠKU je důležité nechat projít 20 minut varem, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. Toto pravidlo platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž a způsobuje zažívací problémy.

 

 

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00