Zeleninová polévka zahuštěná HRAŠKOU

 

Název surovinyMnožství
Voda / Zeleninový vývar1400 ml
Hraška30 g
Mléko /Mléko sójové100 ml
Olej3 lžíce (30 g)
Brambory50 g
Celer25 g
Petržel25 g
Mrkev25 g
Kapusta25 g
Hrášek mražený25 g
Cibule1 malá (50 g)
Česnek1 stroužek (5 g)
MAHÁ koření1 čajová lžička (5 g)
Muškátový květ 
Petrželová nať5 g

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a kapustu. Přidáme MAHÁ koření, muškátový květ, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme mléko, zbytek třeného česneku, mražený hrášek a petrželovou nať. Krátce povaříme jen až se hrášek rozpustí.

Poznámka

Je velmi zdravé zahušťovat polévky i omáčky HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi výživné. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je velmi důležité všechny mouky v pokrmu povařit 20 minut. Jídlo je pak dobře stravitelné a nezatěžuje naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00